To wiosenny, sezonowy rarytas, który na stałe wpisze się do Twojego menu, o ile spróbujesz :)
Ja tą zupę pierwszy raz jadłam w Ziołowym Zakątku w Korycinach i to tam podpytałam o przepis :)
Do czego mogę ją porównać?
Najbardziej smak przypomina mi zupę szczawiową, jednak jest to inny bardzo oryginalny smak.
Zupa jest bardzo zdrowa.
Pokrzywa zawiera mnóstwo żelaza, dlatego zaleca się ją w niedoborach tego pierwiastka. Dodatkowo pokrzywa działa leczniczo na schorzenia układu moczowego.
Pokrzywa to źródło wielu pierwiastków takich jak wapń, krzem, magnez, jak również witamin: A, C, E i K, czyli ta zupa to samo zdrowie. Korzystajcie z tego, kiedy jest sezon.
Pokrzywę zbieramy z terenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju.
Składniki:
- por
- 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 małe pietruszki
- 1 cebula
- pęczek lubczyku
- 6 ziaren ziela angielskiego i 4 listki laurowe
- 2l wody
- 3 średnie ziemniaki
- 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki)
- 3 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pieprz ziołowy
- sól
- szczypta chili
Wykonanie:
- Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny.
- Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Pokrzywę myjemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno (w rękawicach).
- Ziemniaki i pokrzywę dodajemy do odcedzonego bulionu, solimy. Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
- Na koniec w miseczce przygotowujemy śmietanę z jajkiem i mąką. Mieszamy dokładnie, dodajemy trochę wody gorącej z bulionu i mieszamy energicznie. Całość wlewamy do zupy. Doprawiamy octem jabłkowym, pieprzem ziołowym, solą i chili.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz